Sağlıklı Kaya Tuzu
Kaya tuzundan yapılan lambalarla iç mekândaki hava kalitesinin arttırılması, solunan havanın mikrop yuvası haline gelmesi önlenebilir. Çalıştığı süre zarfında havaya eksi elektrona sahip iyonlar yayan bu lambalar sayesinde havada pozitif yükün artması ve oluşan elektriksel çekim kuvvetinin, zararlı madde ve canlıların uzun süre asılı kalması önlenebilir. Ülkemizin bu konudaki merkezinden çıkartılan kristallerden üretilen bu lambalar tamamen elde işlendiğinden, üretim aşaması doğal formun değişmemesini sağlar. dekoratif tuz lambalar kullanımıyla havada asılı kalan mikroplar ve zararlı maddelerin neden olacağı hastalıklara yakalanma riski azaltılabilir, ev ve işyerlerinin hava kalitesi fark yaratacak kadar arttırılabilir.
Gıda maddelerinin uzun süre saklanması için koruma ve beslenmede tatlandırıcı olarak kullanılan kaya tuzu tarih boyunca medeniyetlerin tamamı için büyük öneme sahip bir kaynakken geçen binlerce yıla karşın insanlar için sahip olduğu önemi kaybetmemiştir. Mikro besinlere olan ihtiyacın karşılanmasında birincil gıda maddelerinden olan kaya tuzu üzerinde yapılan araştırmalar, kristal blokların negatif iyon yaydığının keşfedilmesini sağladı. Bu etki aslında sadece kaya tuzu bloklarına özgü bir fenomen değil, doğadaki hemen her olay neticesinde zaten gerçekleşen bir süreçtir. Şehirlerdeyse doğadaki gibi yoğun miktarda negatif iyon salınımı gerçekleşmemekte, hatta çoğu insan gün boyunca birkaç dakikalığına bile doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan yaşamakta. Hava kirliliğinden ötürü güneş ışınlarının bloke edilmesi neticesinde yeryüzüne ulaşmayan güneş ışınları negatif iyon salınımı etkisi oluşturamazken binaların rüzgârı kesmesiyle havada asılı kalan maddeler ve mikroplar, iç mekândaki hava kalitesini de olumsuz yönde etkiler.
Havalandırılan mekânlarda bile dışardaki hava kirliliği yüzünden iç mekân hava kalitesinin arttırılamadığı şehirlerde tuz lamba kullanımı, tüm bu olumsuz etkilerden mümkün olduğunca korunma imkânı sunar. Havada pozitif elektrona sahip parçacık sayısının artmasını önleyen bu salınım etkisi, elektriksek yükün nötrlenmesi yani dengelenmesine yardımcı olur. Böylelikle elektriksel çekim kuvveti azalır ve dolayısıyla zararlı maddelerin, bakterilerin ve virüslerin havada asılı kalması da güçleşmiş olur. Lamba çevresinin hafif nemli, temiz bir bezle düzenli olarak temizlenmesiyle hastalık riski düşürülebilir ve hava kalitesi arttırılabilir.